Borstreconstructie
1 op de 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven borstkanker, 3/4e hiervan is 50 jaar of ouder. Het is hiermee de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De oorzaak blijft onbekend, maar levensstijl, geslacht, leeftijd, en genetische belasting spelen een grote rol.
In het geval van een genetische oorsprong, kan een preventieve borstamputatie geïndiceerd zijn.
De behandeling van borstkanker kan borstsparend zijn, waarbij een deel van de borstklier verwijderd wordt (tumorectomie), of er kan een borstamputatie uitgevoerd worden waarbij de volledige borstklier verwijderd wordt (mastectomie), al dan niet met bijkomend verwijderen van de tepel.
Deze ingrepen worden steeds multidisciplinair uitgevoerd, waarbij de borstchirurg instaat voor het verwijderen van het borstweefsel, en onze dienst voor de reconstructie.
Bij borstsparende ingrepen is een reconstructie mogelijk door middel van lokaal weefsel of het inspuiten van eigen vetweefsel (lipofilling).
Bij een borstamputatie of mastectomie kan de borst gereconstrueerd worden door middel van eigen weefsel of door plaatsing van prothesen. Bij een reconstructie met eigen weefsel wordt meestal gebruik gemaakt van weefsel uit de buik, de zogenaamde DIEP-flap. Andere opties zijn weefsel uit de rug of bil. Indien een prothesereconstructie wordt uitgevoerd wordt soms initieel een tissue-expander geplaatst alvorens over te gaan tot de definitieve reconstructie. De voor- en nadelen van beide opties zullen uitgebreid besproken worden met u tijdens de preoperatieve raadpleging.
Qua timing van de reconstructie kan dit primair (samen met het verwijderen van het klierweefsel), secundair (niet gelijktijdig) of tertiair (indien de oorspronkelijke reconstructie niet voldoende is). De laatste fase van de reconstructie is de tepelreconstructie, welke kan onder lokale verdoving, en een tepelhoftattouage.
Verloop van de ingreep en postoperatieve zorgen:
-
Algemene verdoving
-
1 tot 5 overnachtingen, afhankelijk van de operatie; meerdere operaties zijn vaak noodzakelijk
-
2 tot 6 uur operatietijd, afhankelijk van de ingreep
-
Litteken varieert tussen een litteken thv de borst of een litteken thv de buik (DIEP-flap)
-
Steristrips thv de littekens
-
Steunbeha te dragen gedurende 6 weken, eventueel een buikband indien uitvoeren van een DIEP-flap
-
Redons kunnen eventueel nog ter plaatse zijn bij ontslag naar huis, dan dient u thuisverpleging te voorzien om dit op te volgen en te verwijderen.
-
Wonden droog houden, douchen mag na bevestiging van de arts
-
Hechtingen worden na 2 weken verwijderd
-
Zwelling en kneuzingen kunnen tot 6 weken duren
-
Herstelperiode kan variëren, maar activiteiten beperkt houden voor minstens 4-6 weken Niet roken
-
Na het verwijderen van de hechtingen wordt het gebruik van een hydraterende zalf aangeraden om een mooi litteken te verkrijgen
-
Werk ook steeds met zonneprotectie indien de littekens blootgesteld zouden worden aan de zon. Wij raden een rechtstreekse blootstelling ten sterkste af.