Buikwandcorrectie
Na zwangerschap(pen) en/of gewichtsverlies is er vaak overtollig huid- en vetweefsel aanwezig ter hoogte van de buik. Zeker indien dit gepaard gaat met een verminderde huidkwaliteit, zal een liposuctie onvoldoende resultaat bieden en dient er een buikwandcorrectie te worden uitgevoerd om de overtollige huid aan te pakken. Verder zien we bij deze patiënten ook vaak het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren, de zogenaamde rectusdiastase, dat in eenzelfde ingreep kan worden aangepakt.
Bij een buikwandcorrectie of abdominoplastie wordt dit overtollige vet- en huidweefsel verwijderd en worden de buikspieren terug aangespannen. Dit wordt steeds gecombineerd met een liposuctie van de flanken om zo een strakke taille en mooie contour te creëren. Op deze ingreep bestaan ook variaties zoals de mini-abdominoplastie, indien er enkel huidoverschot is ter hoogte van de onderbuik, en de ‘fleur-de-lis’ abdominoplastie, waarbij ook verticaal huidoverschot verwijderd wordt. Een buikwandcorrectie wordt vaak ook gecombineerd met een pubislift, dit om het afhangen van de venusheuvel te corrigeren.
Verloop van de ingreep en postoperatieve zorgen:
-
Algemene verdoving
-
2 overnachtingen
-
120 minuten operatietijd
-
Litteken onderaan de buik, verborgen in de onderbroek, en rond de navel; eventueel ook een verticaal litteken in geval van een ‘fleur-de-lis’ abdominoplastie
-
Steristrips ter hoogte van de wondes, vetverbandje in de navel; thuisverpleging te voorzien
-
Buikband of lipopanty te dragen gedurende 6 weken
-
Redons kunnen eventueel nog ter plaatse zijn bij ontslag naar huis, dan dient u thuisverpleging te voorzien om dit op te volgen en te verwijderen.
-
Wonde droog houden
-
Geen hechtingen te verwijderen
-
Zwelling en ongemak kunnen tot 6 weken
-
6 weken geen zware inspanningen en sport
-
Niet roken
-
Na het verwijderen van de hechtingen wordt het gebruik van een hydraterende zalf aangeraden om een mooi litteken te verkrijgen
-
Werk ook steeds met zonneprotectie indien de littekens blootgesteld zouden worden aan de zon. Wij raden een rechtstreekse blootstelling ten sterkste af.