Huidletsels
Er bestaan verschillende soorten huidletsels die je om één of andere reden wil, of moet, laten verwijderen.
Goedaardige letsels zoals een naevus, fibroom of ouderdomswrat, kunnen door middel van een laser verwijderd worden. Zo kan ook de voorloper van een spinocellulair carcinoom, de zogenaamde actinische keratose, behandeld worden met de laser.
Onder de meest voorkomende kwaardaardige huidletsels vallen het basocellulair carcinoom (BCC), het spinocellulair carcinoom (SCC) en het maligne melanoom. In ongeveer 70% van de gevallen gaat het om een BCC, wat zeer langzaam groeit, vrijwel nooit uitzaait en goed te behandelen is door een chirurgische excisie met eventuele reconstructie. Het SCC komt voor in 20% van de patiënten, voornamelijk op zones die vaak blootgesteld werden aan de zon, en kan in 5% van de gevallen uitzaaien naar de lymfeklieren. De standaardbehandeling is ook hier een chirurgische excisie met eventuele reconstructie. Het maligne melanoom vormt de resterende 10% en wordt in de volksmond ‘de zwarte huidkanker’ genoemd. Deze ontstaat uit pigmentcellen en kan uitzaaien uit naar de lymfeklieren en andere organen. Bij dit type huidkanker gebeurt een uitgebreide oppuntstelling die de verdere therapie bepaalt, vaak in samenwerking met andere disciplines.
Indien het huidletseltje klein genoeg is, kan dit primair gesloten worden. Het wordt uitgesneden als een ellips om huidplooitjes te vermijden, waardoor het litteken altijd wat langer is dan het letsel zelf. Indien het letsel groter is of in een regio waar er weinig huidoverschot is, dienen we een reconstructie uit te voeren. Dit kan door middel van een lokale huidflap, waarbij omliggende huid wordt verplaatst in het defect, of door middel van een huidtransplantatie. Hierbij wordt er huid van elders genomen om het defect te sluiten.
Aangezien blootstelling aan de zon een oorzakelijke factor is van de meeste huidkankers, kunnen we niet genoeg benadrukken dat zonneprotectie uiterst noodzakelijk is om het ontstaan van deze letsels te voorkomen.
Verloop van de ingreep en postoperatieve zorgen:
-
Lokale verdoving, eventueel sedatie
-
Ambulant, eventueel dagopname
-
30-60 minuten operatietijd, ondertussen wordt door de patholoog gecontroleerd of de huidkanker volledig verwijderd werd
-
Litteken afhankelijk van de lokalisatie, hou er rekening mee dat bij een reconstructie het litteken groter is dan het oorspronkelijke letsel
-
Steristrips of vetverband met antibiotische zalf
-
Wonden droog houden
-
Hechtingen worden na 1-2 weken verwijderd
-
Vermijd zware inspanning voor minstens een week
-
Niet roken
-
Na het verwijderen van de hechtingen wordt het gebruik van een hydraterende zalf aangeraden om een mooi litteken te verkrijgen
-
Werk ook steeds met zonneprotectie indien de littekens blootgesteld zouden worden aan de zon. Wij raden een rechtstreekse blootstelling ten sterkste af.